Ekonomi Kamuda tasarruf paketi ekonomiye nasıl yansır? Ekonomist Bayram madde madde anlattı

Kamuda tasarruf paketi ekonomiye nasıl yansır? Ekonomist Bayram madde madde anlattı

13.05.2024 - 11:06 | Son Güncellenme:

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen toplantıda açıklandı. Kamuda tasarruf ekonomiye nasıl yansır? Konuyla ilgili Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram önemli bir değerlendirme yaptı.

Kamuda tasarruf paketi ekonomiye nasıl yansır Ekonomist Bayram madde madde anlattı

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katıldığı toplantı ile açıklandı. Paket kapsamında 3 yıl boyunca emekli olanlar hariç kamuya yeni personel alımı yapılmayacak. Bunun yanında kamuda 3 yıl süreyle yeni araç satın alma ve kiralama yapılmayacak. 3 yıl süreyle yeni hizmet binası alımı ve yapımı durdurulacak. Yeni lojman ve sosyal tesis alımı/yapımı yasaklanacak. Mevcut sosyal tesisler ise ekonomiye kazandırılacak. Tedbirlere uymayan kamu görevlilerine idari yaptırım ve para cezası uygulanacak. 

Haberin Devamı

DEZENFLASYON SÜRECİNE KATKI!

Paketi açıklayan Mehmet Şimşek alınan kararların dezenflasyon sürecine katkıda bulunacağını belirterek, "En önemli önceliğimiz hayat pahalılığını bir sorun olmaktan çıkarmak. Yani enflasyonu düşük tek hanelere tekrar düşürmek. Aslında refah için sürdürülebilir yüksek büyüme için de düşük tek haneli enflasyon olmazsa olmazdır. Yani fiyat istikrarı bunun en önemli bileşenidir. Enflasyonla mücadelede tabiki para politikası, gelirler politikası, maliye politikası ve yapısal reformlar uyum içerisinde yürütülüyor. Merkez Bankamız enflasyonu düşürmek için para politikasında sıkılaşma dahil kendi alanında her türlü tedbiri alıyor. Bizler de bugün açıklayacağımız paketle yakında ilave açıklayacağımız diğer tedbirlerle yani maliye politikasında atacağımız bütün bu adımlarla dezenflasyon sürecine katkıda bulunacağız. Kamuda tasarruf ve verimlilik paketini biz bu perspektifle hazırladık. Deprem yaralarını sardığımız bu dönemde kamu olarak tabiki biz de tasarrufa gidiyoruz. Burada harcamaları disiplin altına alıyoruz..." dedi.

Haberin Devamı

EKONOMİYE NASIL YANSIR?

Peki kamuda tasarruf ekonomiye nasıl yansır? Konuyla ilgili Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, CNN Türk canlı yayınında önemli açıklamalar yaptı. Ekonomist Bayram’ın açıklamaları şu şekilde: “Bu dönem bütçe kısıtlamaları söz konusu. İzleme, denetleme, raporlamanın daha sık yapılacağını görüyoruz. Bütün kamudan kasıt sadece devlet kurumları değil, devletin iştirak olduğu özel teşebbüslerinde tasarrufa gidilecek. İstisna yok, bütün kamu.

Burada daha geniş bir paket açıklandığını görüyoruz. Katı önlemler var. 3 yıl boyunca yeni araç alımı yok. Yabancı menşeli araçlar alınmayacak olanlar da ekonomik ömrünü tamamladıysa satılacak. Yeni alımlar takip edilecek.

‘MEMUR SERVİSLERİ SON BULDU’

Bu da çok önemli. Şu anda memurların evlerine gidip gelmesi için bir servis vardı. Bunlar şu anda son buldu. Artık memurlarımız kendi imkanları ile gidecektir.

EKONOMİYE NASIL YANSIR?

Yatırımlar çok önemliydi. Yüzde 75’i tamamlanan yatırımlara devam edilecek. Eğer tamamlanmadıysa sonlanmayacak, durdurulacak, daha sonra devam ettirilecek. Kemal Derviş dönemi dahil daha önce bu kadar kapsamlı bir paket açıklanmadığını görüyoruz. Kapsayıcı ama toplumun refah payını azaltıcı önlemler değil bunlar. Kamuda verimlilik sağlanması asıl amaç.

Haberin Devamı

Bakan Şimşek’in bazı açıklamaları var. Kalıcı fiyat istikrarından kasıt şu: Enflasyon artık dizginlenmeli biz de bu dizginlenme için gerekli adımları alıyoruz diyor.

‘DOĞAL AFETLERDE KESİNTİ YOK’

Doğal afetlerde kaynaklarda kesinti yok. Buradaki altyapı azaltılmadı.

Ülkenin CDS primi 700’ler civarındaydı. Şu anda risk primimiz 274’lere kadar düştü. Ülke aslında bir kaynak sorununu çözmüş oluyor.

‘3 YIL BOYUNCA YENİ ARAÇ YOK’

Şu an için personelin rehabilitasyonu için yurt içi, yurt dışında gezme programı yapılıyorsa bu iptal edilecek. Kamudaki tüm araçların filo sistemine dahil edilmesi planlanıyor. Verimsiz bir taşıt varsa satıma gidilecek. 3 yıl boyunca yeni araç yok.

‘DAHA ÖNCE GÖRMEDİĞİMİZ BİR TASARRUF ÖNLEMİ’

Haberin Devamı

Yeni lojman yapılmayacak, kamuda istihdam çok önemli. Üç yıl boyunca emekli olunduğu kadar yeni istihdam sağlanacak. Daha önce görmediğimiz bir tasarruf önlemi diyebiliriz. 3 yıl boyunca emekli olunmazsa yeni personel alımı yok. Dışarıdan ilave atamalar olmayacak.

‘BİRDEN FAZLA MAAŞA ÜST SINIR’

Kamuda birden fazla maaş alımının önüne geçilecek. Kamuda bir kişi birden fazla yerde bulunma zorunluluğu varsa, Bakan Şimşek açıklamasında buna bir üst sınır getireceğiz diyor.

‘PAKET BEKLENTİLERİN ÇOK ÖTESİNDE’

Halkın istediği kayıt dışı ile mücadele. O yüzden paketinde geneline bakacak olursak beklentilerin çok ötesinde."