Dünya Slovakya Başbakanı’na suikast

Slovakya Başbakanı’na suikast

16.05.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Slovakya Başbakanı Robert Fico, Handlova kentinde hükümet toplantısının ardından kalabalığı selamlarken silahlı saldırıya uğradı.

Slovakya Başbakanı’na suikast

Karnından ve kolundan birkaç kez vurulmasının ardından helikopterle kaldırıldığı hastanede ameliyata alınan Fico’nun hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi. Saldırıyı gerçekleştiren 71 yaşındaki Slovakyalı şair ve aktivist Juraj Cintula ise olay yerinde yakalanarak gözaltına alındı. Cintula’nın sorgusunda, hükümetin politikalarını beğenmediği için saldırıyı gerçekleştirdiğini söylediği öğrenildi. ABD, İngiltere, Macaristan, Ukrayna liderleri ile AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen’in de aralarında yer aldığı pek çok dünya lideri saldırıyı kınadı.  

Haberin Devamı

Toplamda 10 yıldan fazla süreyle, ülke tarihinin en uzun görev yapan başbakanı olan Fico, 1999’da merkez sol Smer-SD partisini kurdu. Her zaman reddettiği yolsuzluk iddialarına bulaşan Fico, açık sözlülüğüyle biliniyor. Fico, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Slovakya’ya gelmesi halinde hakkındaki uluslararası tutuklama emri kapsamında yakalanmasına izin vermeyeceğini söyleyerek Moskova yanlısı bir tutum sergilemişti. Fico’nun Türkiye ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la da iyi ilişkileri bulunuyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şiddetle kınıyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Slovakya Başbakanı Robert Fico’ya yönelik gerçekleştirilen menfur suikast girişimini şiddetle kınıyor, saldırıda yaralanan Sayın Fico’ya acil şifalar diliyorum. Slovakya halkına ve hükümetine, ülkem ve milletim adına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” ifadelerine yer verdi. ANKARA Milliyet