Dünya 'Filistinli esirler idam edilsin' sözleriyle tepki toplamıştı! İsrailli Bakan kaza yaptı

'Filistinli esirler idam edilsin' sözleriyle tepki toplamıştı! İsrailli Bakan kaza yaptı

26.04.2024 - 09:30 | Son Güncellenme:

Orta Doğu'da tansiyon günden güne artıyor. Dünyanın birçok kentindeki üniversitelerde Gazze protestoları devam ediyor Öte yandan "Filistinli esirler idam edilsin" sözleriyle tepki toplayan İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in aracı kaza yaptı. İşte o anlar...

İsrail-Hamas arasında başlayan savaş bütün Orta Doğu'ya yayıldı. Bölgeden gelen gelişmeleri canlı aktarıyoruz.

FRANSA'DA FİLİSTİN'E DESTEK GÖSTERİSİ

Dünya genelindeki üniversitelerde başlayan Filistin’e destek gösterileri yankı uyandırıyor. Fransa’nın başkenti Paris’teki ülkenin en prestijli üniversitelerinden kabul edilen Paris Siyasal Bilimler Enstitüsü’nde (Sciences Po) Filistin komitesinde yer alan onlarca öğrenci, eğitim kurumunun bir binasına girerek erişimi engelledi. Filistin’e destek sloganları atan öğrenciler, binanın girişine ve pencerelere Filistin bayrağı astı. Bazı öğrencilerin poşu taktığı görüldü. Fransız polisinin sert müdahalede bulunduğu öğrenciler, “Bunun tüm üniversitelere ve ötesine yayılmasını umuyoruz. Gazze'deki soykırım sona erene kadar pes etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

İSRAİLLİ BAKAN BEN GVİR KAZA GEÇİRDİ

"Filistinli esirler idam edilsin" sözleriyle skandal çağrıda bulunan İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir kaza geçirdi. O anlara ait görüntüler sosyal medyada yayılırken görüntülerde, Gvir'in yaralı halde yerde yattığı ve arabasının devrildiği görülüyor.


İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in kırmızı ışıkta geçtiği için kaza yaptığı ortaya çıktı. O anlar ise saniye saniye kaydedildi.

3 KİŞİ YARALANDI

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’i taşıyan resmi araç kaza yaptı. Ramle kentinde meydana gelen kazada İsrailli bakanın bulunduğu araç seyir halindeyken başka bir araçla çarpışarak takla attı. Görgü tanıkları İsrailli bakanın aracının kırmızı ışıkta geçtiğini aktarırken, kazada 3 kişi yaralandı.
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanlığı Ofisi tarafından yapılan açıklamada, bakanın durumunun iyi ve bilincinin açık olduğu belirtildi. Polis kazanın nedenine ilişkin soruşturma başlatıldığını aktardı.
İsrail medyası, Ben Gvir'in makam aracının son aylarda çok sayıda trafik ihlali yaptığına dair raporların olduğunu belirtti.

Ben Gvir, geçtiğimiz yıl aracının kırmızı ışıkta geçmesi sonucu başka bir kazaya daha karışmıştı. İbrani medyası da Gvir'in şoförüne trafik kurallarına uymaması yönünde talimat verdiğini bildirmişti.


BLINKEN'DAN ÜNİVERSİTEDEKİ GÖSTERİLER İÇİN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’deki üniversitelerde düzenlenen Filistin'e destek protestolarına değinerek, "İnsanların Gazze Şeridi’nde ve Orta Doğu'da yaşananlara yönelik güçlü ve tutkulu duygularını çok iyi anlıyorum. Vatandaşlarımızın görüşlerini, endişelerini ve öfkelerini her an dile getirmeleri demokrasimizin bir özelliğidir” dedi.

Haberin Devamı
GAZZE'DE CAN KAYBI ARTIYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte 5 saldırı gerçekleştirdiği, 51 kişinin hayatını kaybettiği, 75 kişinin ise yaralandığı bildirildi. Saldırıların başladığı 7 Ekim’den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 34 bin 356’ya, yaralananların sayısının 77 bin 368’e yükseldiği ifade edildi.

BÜYÜK SAVAŞ ÖNCESİ BİRLİK DEĞİŞİMİ

ABD merkezli iki düşünce kuruluşları İsrail ordusunun Refah'a geniş çaplı bir operasyon için hazırlandıklarını kaydetti. İsrail'in ana piyade tugaylarından biri olan Nahal'in koridor bölgesindeki operasyonların sorumluluğunu başka bir birliğe devrettiğini söyledi. İsrail ordu radyosu ise Nahal birliğinin büyük savaş öncesi dinlenmeye çekildiğini ifade etti.

HMS DIAMOND BİR İLKİ BAŞARDI

Envanterinde başkent Sana'nın binlerce km uzağındaki İsrail'i vurabilecek balistik füzeler ve silahlı insansız hava araçları bulunan ve bazı kaynaklara göre, emrinde ağır silahlarla donatılmış 100 binin üzerinde savaşçısı bulunan Husiler İsrail-Hamas arasındaki savaşın çıkmasıyla Kızıldeniz'i kontrol altına aldı. Sayısız gemiye ateş açan ve bazılarını ele geçiren Husilere karşı ABD ve İngiltere başta olmak üzere uluslararası bir koalisyon gücü kuruldu hatta ABD ve İngilizler Yemen'a saldırı dahi düzenledi.

ABD TERÖR ÖRGÜTÜ İLAN ETTİ

Dönemin ABD Başkanı Donald Trump, görevini yeni Başbakan Joe Biden'a devretmeden önce İran ve onun bölgedeki uzantılarına yönelik sert yaptırım kararları almayı sürdürdü. Trump, İran karşıtı dış politikanın bir devamı olarak Husilerin ve hareketin bazı liderlerini terör listesine alındığını duyurdu. Biden yönetimi ise 2021'den itibaren terör örgütü olarak görmediğini bildirdi.

ASTER 15 VE 30 ATEŞLENDİ

İngiliz basını ise Kraliyet Donanması'na ait bir savaş gemisinin ilk kez Husilere ait bir balistik füzeyi vurduğunu yazdı. Balistik füzenin ticari bir gemiyi vurmak üzere olduğunu belirten Telegrahp gazetesi, HMS Diamond gemisinden Type45 model Sea Viper füze sisteminin Yemen'den ateşlenen füzeyi vurduğunu yazdı. İngiliz yetkililer Sea Viper sisteminden ateşlenen füze türünü ise Aster 15 ve Aster 30 olarak bildirdi.

ABD kanadı ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada saldırının başarılı bir şekilde engellendiğini belirtti. Yanı sıra düşürülen balistik füzenin İran üretimi Fettah-110 olduğu belirlendi. Washington ayrıca, Kasım ayından bu yana husilerin 50'den fazla ticari gemiye saldırdığını ve bazılarını batırdığını hatırlattı.

Haberin Devamı
BM ARACINA ATEŞ AÇILDI

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, BM ekibinin Gazze Şeridi kıyısında inşa edilecek olan iskele bölgesini ziyaret ettiği sırada ateş açıldığını belirterek, ekibin bir süre sığınakta saklandığını aktardı.

YAPAY ADA MAYISTA TAMAMLANACAK

İsrail medyasında çıkan haberlerde ABD'nin bir süre önce duyurduğu 'yapay ada' üzerinden Gazze'ye insani yardım sevkiyatının Mayıs ayında başlanacağı yazıldı. Söz konusu yapay ada 7 Mart tarihinden beri yapım aşamasında. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bir ABD'li yetkili ise buradaki ABD personeli ve sivillerin korunması için bölgeye ek ABD askerlerinin sevk edileceğini belirtti. Yapay adanın yaklaşık 550 metre uzunluğunda olması ve 2 kamyonu aynı anda taşıması bekleniyor.

GECE BOYU SÜREN ÇATIŞMALAR

İsrail medyası gece saatlerinden beri İsrail ordusu ile Hizbullah'ın ülkenin kuzeyinde sıcak çatışmalar yaşadığını bildirdi. Arap basınına yansıyan gelişmelerde ise bölgede birçok patlamanın ve silah sesinin duyulduğu kayıtlara geçti.

Haberin Devamı
BÜTÜN ABD'YE YAYILAN İSRAİL PROTESTOSU

Polis, Atlanta eyaletinde bulunan Emory Üniversitesi’nde kamp kurmak isteyen eylemcilerle çatıştı. Eylemin dağıtılması için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanıldığı belirtiliyor. Ancak polis plastik mermi kullanılmadığını savundu.

Geçen haftaki eylemlerde gözaltına alınanlar arasında kızı da bulunan Demokrat Partili Kongre Üyesi İlhan Omar, Columbia Üniversitesi’ndeki eylemcilere katıldı. Omar BBC’ye yaptığı açıklamada, geçen hafta Columbia Üniversitesi’nde polise kampüste göstericilerin kurduğu kampı dağıtma yetkisi verilmesinin, hareketi ülke geneline yaydığını söyledi.

Omar “Bu, sadece 70 kişiyle başlamış bir hareketti. Columbia Üniversitesi üzerlerine gitmeye ve ifade özgürlüklerini ihlal etmeye karar verdiği için şimdi ulusal ve uluslararası düzeyde yayıldı” dedi. Başkent Washington’da yüzlerce üniversite öğrencisi Georgetown’dan George Washington Üniversitesine yürüdü.
Southern California Üniversitesi, 10 Mayıs’ta yapılması planlanan ana diploma törenini iptal etti.

Üniversite, yeni güvenlik önlemleri nedeniyle tören için kampüse beklenen çok sayıda ziyaretçinin gözden geçirilmesi için süre gerektiği vurgulandı ve “Sonuç olarak geleneksel olarak 65 bin öğrenci, aileler ve arkadaşlarını kampüsümüze getiren ana sahnedeki tören iptal edildi” denildi. Üniversite ayrıca, ayrıntı vermediği güvenlik tehdidi nedeniyle Müslüman öğrenci Asna Tabassum’ün veda konuşmasını da iptal etmişti. 

Georgia eyaletindeki Emory Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olarak görev yapan Caroline Fohlin, Filistin'e destek gösterisine katıldığı için ters kelepçeyle gözaltına alındı. ABD polisinin sert müdahalesi kameraya yansıdı.


200'DEN FAZLA GÖZALTI: SOYKIRIM JOE

Syracuse, New York’a giden ABD Başkanı Joe Biden “Genocide Joe- Soykırım Joe” yazılı pankartlar taşıyan 100 dolayında eylemci tarafından protesto edildi. Boston’daki Emorson Koleji, Los Angeles’taki Güney California Üniversitesi ve Austin’deki Texas Üniversitesi’nde 200’den fazla kişi gözaltına alındı.

Gazze’deki İsrail saldırılarını protesto eden öğrenciler Chicago yakınlarındaki Northwestern Üniversitesi, Michigan Üniversitesi, California Üniversitesi, Berkeley ve diğer okullarda kamp kurdu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD genelindeki üniversite eylemlerini “dehşet verici” diye tanımlamıştı.
Netanyahu “Amerika’nın üniversite kampüslerinde olanlar dehşet verici” demiş ve Filistin yanlısı eylemcileri, önde gelen üniversiteleri ele geçiren “antisemitik güruh” diye tanımlanmıştı. İsrail Başbakanı ayrıca “Yahudi öğrencilere saldırıyorlar. Yahudi akademisyenlere saldırıyorlar. Kınanmalı ve su götürmez bir şekilde kınanmalı. Ama böyle olmadı. Bazı üniversite rektörlerinin tepkisi utanç verici” demişti.

'GAZZE'DE ÜNİVERSİTE KALMADI'

İsrail’in Gazze’deki saldırılarına yönelik protestolar, bir hafta önce polisin eylemcilerin çadırlarını yıkmaya çalışırken, 100’den fazla kişinin tutuklanmasıyla ABD geneline yayıldı.

Columbia Üniversitesi’ndeki eylemciler, okulu ziyaret eden Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson’ı protesto ettiler. Tüm kampüste Filistin bayrakları ve “gerçek Amerikalılar Gazze’nin yanında, “eğitimi askerden arındırın” ve “Gazze’de üniversite kalmadı” gibi sloganlar yazılı pankartlar görülüyor.

ABD'Lİ SENATÖR: HÜKÜMETİMİZ GAZZE'Lİ SİVİLLERİ YOK ETTİ

ABD'li Senatör Bernie Sanders, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun kendisine yönelik eleştirilerine yönelik, “Hükümetinizin Gazze'nin sivil nüfusunu yok ettiğini belirtmek antisemitik olmak değildir” ifadelerini kullanarak, “Aşırılık yanlısı ve ırkçı hükümetinizin ahlaksız ve yasadışı savaş politikalarından dikkatimizi dağıtmaya çalışarak ABD halkının zekasına hakaret etmeyin” dedi.