Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fransa bir süredir bizzat Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un söylediği ifade edilen sözler üzerine başlayan bir ırkçılık tartışmasının içine çekildi. Malum ağustosta Paris’te Olimpiyat oyunları düzenlenecek. Düzenleyen ülkelerin açılış gecesinde kendi kültürlerini yansıtacak gösteriler yapması da bir tür prestij meselesi. 2012’de Londra’da düzenlenen oyunlarda Kraliçe II. Elizabeth, James Bond ile sahaya inmişti. Sahneye çıkan müzisyenleri ve kültür bombardımanını anlatmaya kalksak buraya sığmayız.

Haberin Devamı

Fransızlar da elbette benzerini istiyor. Macron, rivayet o ki, Mali asıllı Fransız şarkıcı Aya Nakamura’nın (asıl adı Aya Danioko) bir Edith Piaf şarkısın söylemesini istemiş açılışta. Bu güzel fikir pek çok yönden de makul ve mantıklı. Aya Nakamura, Türkiye’de çok tanınmıyor olabilir ama global bakımdan Fransızların şu anda en tanınmış şarkıcısı. Spotify’da en çok dinlenen Fransız sanatçı ve global anlamda bir süperstar. Afrika kökenleri, yaptığı amapiano müziğinin Afrika’dan Amerika’ya, Asya’dan Avrupa’nın metropollerine kadar büyük bir ilgi görmesi onu en tanınmış Fransız yapıyor. Öte yandan Nakamura, Fransızca söylüyor şarkılarını. Fransa’dan zamanında dünyaya ihraç edilmiş Daft Punk, Air gibi büyük isimler İngilizceyi tercih etmişlerdi. Bu anlamda bir Fransız klasiği ve efsanesi olan Edith Piaf’ın kimliğinin, günümüzün çok kültürlü dünyasının genç sembollerinden bir Fransız’ın kimliğiyle bütünleşmesi, olimpiyatların çok milletli yapısına da uygun ve çok anlamlı.

“Futbolda olur, müzikte olmaz”

Aya Nakamura

Ancak bazı çevrelerden itirazlar var. Bir siyah sanatçı nasıl bizi temsil eder, deniyor bazı çevreler tarafından. Nakamura’nın ailesi kendisi çocukken Mali’den Fransa’ya göçmüş. Bir göçmen ve başarı hikâyesi var ortada ama bazı Fransızlar kendilerini bu tip bir kimliğin temsil edemeyeceği görüşünde. Tartışma devam ediyor. Ettikçe de siyah futbolcular devreye giriyor. Ve herkes şu soruyu soruyor. Fransa’ya defalarca kupa getiren milli futbol takımındaki Afrika asıllı oyuncular ülkeyi temsil ediyor da Afrikalı müzisyenler neden edemiyor? Güzel soru. Bu konu Fransa’nın gündemini daha çok işgal edecek. Zira 2027’deki başkanlık seçiminin en güçlü adayları sosyalist Macron ve aşırı sağın temsilcisi Marie Le Pen olacak. Bu iki kanadın mücadelesi her alana yansıyor.

Haberin Devamı

Daha geniş bir perspektiften bakılırsa göçmenler konusu bitmeyen bir mesele ve her fırsatta tartışma kaynağı olmaya devam ediyor. Yakın gelecekte bizim ülkemiz için de somut sonuçları olacak çok canlı bir konu bu.