Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

Dilerim herkes çok güzel bir bayram geçirmiştir. Bayramların dostluk, kardeşlik, birlik beraberlik duygularını, aile buluşmalarını teşvik etmesi adeta bir şölen gibi geçmesi hayatımıza da pek çok güzellik katar. Özellikle de Ramazan Ayı’nın ardından oruç sonrası gelen bayram ziyafetleri ile mideler de neye uğradığına şaşırır. Sağlık için, kilo almamak için yediğimize içtiğimize her zaman dikkat etmeliyiz. Ancak bu durum bayramlarda çoğu zaman ister istemez biraz aksayabilir. Hele bir de bu bayram şeker bayramıysa ve dolayısıyla da her gelene şeker ikram ediliyorsa daha da zorlaşır.

Haberin Devamı

Kalp, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklar yediğimiz ve içtiğimiz yiyecek ve içeceklerden etkilenir. Şekerli ve glisemik indeks oranı yüksek yiyecekler ve içecekler kandaki şeker miktarını artıracağı için diyabet hastalarına önerilmez. Glisemik indeksi yüksek dediğimiz gıdalar arasında beyaz unlu hamur işlerini, ekmek, poğaça, börek, çörek, pilav ve makarna gibi gıdaları sayabiliriz. Tatlı meyveler, meyve suları ve kuru meyveler de bu gruba girer. Bu tür gıdalar kan şekerini hızlı bir şekilde yükselterek sadece şeker hastalarına zarar vermekle kalmaz. İnsülin metabolizmasını bozarak sağlıklı insanda önce insülin direncinin oluşmasına yol açar. Olay ilerleyerek devam ederse sonunda diyabete de yol açar. Ama en önemlisi aynı zamanda obezite ve metabolik sendroma da yol açıp kalp damar hastalıklarına davetiye çıkarır.

Ramazan Bayramı sonrası dikkat

Telafi reçetesi

Tuzlu yiyeceklerin tansiyonu yükselttiğini biliyoruz. Hipertansiyon hastalarının beslenmelerinde tuza dikkat etmelerinin yanı sıra fazla kilodan da kaçınmaları gerektiği unutulmamalıdır. Zira kilo fazlalığı da daha birçok hastalıkta olduğu gibi yüksek tansiyonda da istenmez. Ziyafetlerde gözden kaçan bir diğer konu da kolesterol içeren gıdalardır.

Maalesef sofraları lezzetlendiren birçok yiyecek ve soslar ya da kızartma gibi bazı zararlı pişirme tarzları verdikleri lezzetin yanında büyük zararlarını gizlerler. Ayrıca şekerin ve yanlış beslenme tarzının kötü kolesterolün oksitlenerek daha da kötü bir kolesterole dönüşmesine yol açtığını unutmamalıyız.

Haberin Devamı

Bayram süresince ipin ucunu kaçırmışsak bunu telafi etmek için size yazacağım reçetede bugünden itibaren yediğimize, içtiğimize dikkat etmeye başlayalım, mevsim sebze, meyvelerini ve bol salatayı içeren, zeytinyağının kullanıldığı, et olarak da daha çok balığın tercih edildiği Akdeniz diyeti, yemek sonrası da bol ve uzun yürüyüşler olacak.