Kişisel Gelişim Ve Enerji Eğitmeni Sevgi Keleş

Kişisel Gelişim Ve Enerji Eğitmeni Sevgi Keleş

sevgikeles@sevgikeles.com

Tüm Yazıları

İnsan bazen tüm dünyayı kendi deneyimleri kadar sanıyor. Hâlbuki başkalarının deneyimlerinden de faydalanmak yolculuğumuzu nasıl da kolaylaştırır. Bu yazımda “Daha önce bilseydim farklı seçimler yapabilirdim” denebilecek bazı şeyleri yazmayı seçtim. Sizlerin seçimlerine, yaşamlarına pozitif katkı olması dileğimle...

Sınır koymayı öğrenmek

İlişkileri sürdürmek için daima kendimizden ödün vermemiz gerekmiyor. Kişisel alanımıza, ruhumuza, bedenimize saygı duyup insanların bizimle hangi mesafede kalması gerektiğini fark etmemiz gerekiyor. Daima uyumlu olmak, her yere uygun olmak aslında hiçbir yere ait olmamayı da gösteriyor olabilir. Gerçekten nerede, nasıl, kimle, kimlerle olmak istediğimize odaklanmalıyız.

Haberin Devamı

Sözcüklerden çok tutum ve davranışlarla cevap vermek

Çoğunlukla bir sorunla karşılaştığımızda uzun uzun sorunu anlatıp bir daha olmaması için konuşmalar yapıyor olabiliriz. Ancak tutum ve davranışlarımızda bir değişiklik olmuyorsa biz daima sorunu idare edip hakkında konuşuyor oluruz. İdare edilen sorun ise bir süre sonra ritüel gibi alışkanlık kazanabilir. Çünkü karşı tarafta “Konuşur, sonra susar, sonra da hayat kaldığı yerden devam eder” şeklinde bir izlenim bırakabiliriz. İnsanlar bizi kırdığında kırgınlığımızı dile getirdikten sonra tutum ve davranışlarımızı mutlaka gözden geçirmeliyiz. Hiçbir şey olmamış gibi davrandığımızda ortada bir sorun olduğu da anlaşılmamış olacaktır. Burada önemli olan “trip” atmak ve küsmek değil konfor alanımızı ve güven mesafemizi, sınırımızı belirlememizdir.

Alışverişlere ihtiyaç mı istek mi diye bakmak

Her arzu ettiğimizi almak ile alabilecek durumda olmak farklı şeylerdir. Gerçek zenginlik, çok az şeye ihtiyaç duyma halinde başlayacaktır. Birikimi, yatırımı bilmek ve muhasebe alanında okuryazarlık kazanmak çok önemlidir.

Gerçekçi olmak

Yaşamda pozitif bakış açısına sahip olmak önemlidir. Fakat gerçekleri çarpıtarak kendimizi zora sokmamamız da gerekir. Kişilerin niyetlerini, yanlışlarını, verdikleri zararı gördüğümüz an gerekçeler uydurarak onu zihnimizde aklamak yerine “Bir sebepten dolayı böyle davrandı, şimdi benim seçimim ve mesafem ne olmalı?” diye düşünmeliyiz.

Haberin Devamı

Kimden ne beklediğini bilmek

Bazı insanlardan beklediğiniz bazı davranışları hiç göremeyebilirsiniz. İlişkinin geneline bakıldığında yakınlığını hissettiğiniz kişi bazı konularda size destek olmayabilir. Kişilerden beklentinizi fark edip aktarımlarınızı da ona göre yapmak sizi hayal kırıklığına karşı pozitif destekleyebilir.

Hiçbir zaman geç değildir

Her an her şeye yeniden başlanabilir, yeni kararlar alınabilir, alınan kararlar değiştirilebilir. Hayat sizin, arzu ettiğiniz şekilde kendi özgürlük sınırlarınızda sonuçlarını göğüslediğiniz şeyleri yapabilirsiniz. Yaşamınıza katkı olacak, hayatınızı güzelleştirecek kararlar almak için hiçbir zaman geç değildir. Hayat onu yaşamaya başladığınız an size yeni olasılıklar verir.