Gündem ‘Terör bataklığı kurutulacak’

‘Terör bataklığı kurutulacak’

24.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak ziyaretinden dönüş yolunda uçakta yaptığı konuşmada “Irak’ta da Suriye’de de terör bataklığı sadece bizim çalışmamızla değil, her iki ülke yönetiminin müşterek gayretleriyle kurutulacaktır” dedi.

‘Terör bataklığı kurutulacak’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kritik Irak ziyaretinden dönüş yolunda uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan iç ve dış gündeme ilişkin önemli mesajlar içeren açıklamasında özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

SOMUT ÇIKTILARI GÖRECEĞİZ: Irak, terör örgütü PKK’yı yasaklı örgüt ilan etti. PKK’nın resmen terör örgütü ilan edilerek Irak’taki mevcudiyetinin sonlandırılması yönündeki beklentimizi bir kez daha vurguladık. Önümüzdeki dönemde inşallah bunun somut çıktılarını daha net göreceğiz. Erbil’in dört bir tarafının ay yıldızlı al bayrağımızla donatılması bizi duygulandırdı. 

TERÖR ÇUKURLARI DÜMDÜZ EDİLMELİ: (Irak ile ortak operasyon sözkonusu mu? Irak’ta da Suriye’de de terör bataklığı sadece bizim çalışmamızla değil, her iki ülke yönetiminin müşterek gayretleriyle kurutulacaktır. Gönül ister ki komşularımız topraklarından bize yönelen tehditler karşısında gereken tavrı kendileri koysun ve müşterek olarak bu mücadeleyi sürdürelim. PKK/PYD/YPG terör örgütü Irak’ın da istikrarına, kalkınmasına, huzuruna bir tehdittir. Bu tehdidin ortadan kaldırılması Irak’ın da çıkarınadır. Ben inanıyorum ki bu gerçeği görüyorlar ve artık bu pürüzün yok edilmesi için irade ortaya koyacaklardır. Irak’ın kalkınma vizyonunun, uluslararası yatırımların güvenliği için bu terör çukurlarının dümdüz edilmesi ve Irak için öngörülebilir yarınların inşa edilmesi şarttır. Biz terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz. Terörle ve terör örgütleriyle birlikte yol yürüyenlere, bunları maşa olarak kullananlara meydanı asla bırakmayacağız.

Haberin Devamı

SU, ÇATIŞMA ARACI DEĞİL: Irak’ın su konusunda talepleri bulunuyor. Türkiye de su zengini değil, su stresi yaşayan ülkeler kategorisinde. Dolayısıyla temkinli adım atmamız gerekiyor. Bu doğrultuda yapılacak değerlendirmelerle bir ortak noktada buluşmak mümkün olabilir. Teknik meseleler ayrıntılı incelenmeden, geleceğe yönelik senaryolar oluşturmadan ‘yaptık oldu’ mantığıyla halledebilecek konular değildir. Türkiye bu konularda duygusal değil, akılcı, uzlaşmacı ve çözüm odaklı bir yaklaşım tarzını benimsemektedir. Çünkü su, çatışma aracı değil müşterek çıkarlarımıza hizmet edecek bir iş birliği alanı.

BAŞKA İŞGALLERE KAPI ARALAR: Gazze’nin İsrail tarafından ele geçirilmesi, başka işgallerin de kapısını aralar. Gazze’nin, İsrailli hırsız teröristlerin yerleşimine açılması İsrail’i daha saldırgan, daha pervasız yapar. Buna da bizim müsaade etmemiz söz konusu olamaz. İslam dünyası bu soykırımlara varan katliamlar zincirinin oluşturduğu titremeyle kendine gelmezse, reflekslerini tamamen kaybetme tehlikesiyle yüzleşir. Onun için bizim burada sessiz kalmamız mümkün değildir.

Haberin Devamı

ERMENİSTAN’I ETKİLEME GAYRETİ: (Ermenistan Başbakanı’nın 1915 olaylarından bahsederken ‘soykırım’ ifadesini kullanmaması) Artık bölgede yeni bir düzen kuruluyor. Umarım Ermenistan, diasporanın kendilerini esir ettiği karanlıktan kurtulup, aydınlık yarınlar için yeni başlangıçlar yapma yolunu seçer. Fırsat kapıları sonsuza kadar açık kalmaz. Sadece diaspora değil, birçok kışkırtıcı bu süreçte Ermenistan’ı etkileme gayreti içerisinde. Umarım Ermenistan doğru yolu tercih eder ve yeni bir dönem başlar.

Kılıç’ın cenaze törenine katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden İsmailağa Cemaati’nin lideri Hasan Kılıç için düzenlenen cenaze törenine katıldı. Kılıç, Fatih Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. Erdoğan, Kılıç’ın vefatıyla ilgili “Merhum Hasan Efendi ile kısa süre önce yüz yüze görüşmüş, kendisinin hayır duasını almıştık. Rabbim, ruhunu şad, mekanını cennet eylesin diyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘Yenilikçi anayasaya kavuşma zamanı geldi’

DESTEK VERECEĞİNE İNANIYORUM: (Yeni anayasa çalışmaları ve Özel’in randevu talebi) Türkiye’nin yenilikçi ve özgürlükçü bir anayasaya kavuşma zamanı gelmiştir. CHP’nin de böyle bir değişime destek verebileceği düşüncesinde ve inancındayım. Sayın Özel’in ziyaretinin gerçekleşmesi halinde kendisiyle de bunları konuşarak böyle bir adımı atabileceğimizi kendisine teklif etmekten daha doğal bir şey olmaz.

‘Bedel ödemeye hazır olun’

DEM TEPKİSİ: (DEM Partili belediyelerle ilgili iddialar) Konuyu İçişleri Bakanlığımız incelemekte. Anayasanın çok açık hükümleri var. Türk’ü de Kürt’ü de Laz’ı da Çerkez’i de diğer gruplar da bu ülkenin hür ve eşit vatandaşlarıdır. Sayın Devlet Bahçeli’nin açıklamaları Anayasa hükmünün icrasından başka bir şey değildir. Anayasa’nın hükümlerini kimler çiğnemeye kalkıyorsa bedelini de ödemeye hazır olmalıdır.

Haberin Devamı

‘Kamuda gereksiz harcama olmayacak’

KAMUDA TASARRUF: Tasarruftan kamuda gereksiz harcamaların ortadan kaldırılması, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması anlaşılmalıdır. Bütçelerin buna göre revize edilmesi için çalışma yapıyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığımız tasarruf adımlarını takip edecek, resmi taşıt kullanımlarından, haberleşme giderlerine, temsil, tören, ağırlama hizmetlerinden, demirbaş alımlarına kadar tüm harcamalar gözden geçirilecek, ihtiyaç dışı harcamaların önü kesilecek. Önceliğimiz ve birinci hedefimiz, tasarrufu kamu harcamalarında uygulamak, enflasyonu düşürmek ve ekonomiyi rahatlatmaktır.

FAHİŞ FİYATA AMBALAJ ÖNLEMİ: Fahiş fiyatlarla mücadelede yeni ve daha caydırıcı tedbirler ortaya koyabiliriz. Aşırı kar hırsı dizginlenmediği müddetçe ne kadar maaş artışı yaparsanız yapın sorun devam edecektir. Hele gıda gibi mecburi kalemlerde buna müsaade edemeyiz. Bakanlıklarımız çalışmalarını yapıyorlar. Ambalajların üzerine fiyatlarının yazılması konusu da düşünülebilir.