Gündem Seçimlerde oy kullanma önceliği kimlere verilir? Engelli seçmenler nasıl oy kullanır?

Seçimlerde oy kullanma önceliği kimlere verilir? Engelli seçmenler nasıl oy kullanır?

28.03.2019 - 13:33 | Son Güncellenme:

31 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek seçimler için milyonlarca vatandaş sandık başına gidecek. Peki, oy kullanma esnasında sıra önceliği kime verilir? Engelli seçmenler nasıl oy kullanır?

Seçimlerde oy kullanma önceliği kimlere verilir Engelli seçmenler nasıl oy kullanır

Yüksek Seçim Kurulu resmi internet sayfasında oy kullanacak yurt içi ve yurt dışı seçmenler için merak edilen soruların cevaplarını yayınladı. Oy kullanma esnasında dikkat edilecek husulardan birisi de oy kullanma önceliği... Peki oy kullanma önceliği kimlere verilir?

Haberin Devamı

OY KULLANMADA KİMLERİN ÖNCELİĞİ BULUNUR?

Gebeler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını verirler. Yaşlıların da bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilebilir.

Bu seçmenlere yardım eden seçmenin de öncelikle oy kullanmasına izin verilebilir.

Görevlendirilen güvenlik güçlerinin de bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilebilir.

ENGELLİ SEÇMENLER NASIL OY KULLANIR?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünden görme ve ortopedik engelli vatandaşların listesi alınarak Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce SEÇSİS'e işlenmektedir.

Seçmen Kütüğünde engelli kaydı bulunmayan görme ve ortopedik engelli seçmenler "Engelli Beyan Formunu" doldurarak yerleşim yeri adresinin bağlı olduğu ilçe seçim kuruluna veya ilçe seçim kuruluna iletilmek üzere bağlı bulunduğu muhtarlığa veya doğrudan Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne iletebilirler.

Haberin Devamı

NOT: Engelli seçmenlerin, seçim dönemlerinde binaların giriş katlarında oylarını rahatlıkla kullanabilmeleri için, seçmen kütüğündeki kayıtlarında "Engelli" kutusunun işaretli olması gerekmektedir.