Gündem 'Kadına şiddeti asla normalleştirmeyeceğiz ve buna alışmayacağız'

'Kadına şiddeti asla normalleştirmeyeceğiz ve buna alışmayacağız'

25.04.2024 - 14:12 | Son Güncellenme:

"Unutulmamalıdır ki toplumsal yaşamı, insan onurunu, iyi bir yaşamı tehdit eden bir sorun karşısında en büyük tehlike, onu normalleştirmektir. Bu soruna alışmaktır." diyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "İşte biz bu bakış açısını reddediyoruz. Kadına şiddeti asla normalleştirmeyeceğiz ve buna alışmayacağız" şeklinde konuştu.

Kadına şiddeti asla normalleştirmeyeceğiz ve buna alışmayacağız

Bakan Ersoy, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nca (RTÜK) düzenlenen 'Etik İlkeler Rehberi Tanıtım Toplantısı'na katıldı. RTÜK Başkanlığı'ndaki programda RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ile ilgili kurumların temsilcileri yer aldı.

Haberin Devamı

Ersoy, kadına şiddet sorununun uluslararası boyutunu gözler önüne çıkaracaklarını belirterek, "Bugün maalesef hala bu sorunun devam ettiğini görüyoruz. Yargı alanında düzenlemeler yapıldı. Devlet olarak kadına yönelik şiddetle mücadeleyi en temel politikalarımızdan biri haline getirdik. Bu çerçevede kurumlarımız tarafından birçok yasal düzenleme hayata geçirildi. Bürokrasi, yerel yönetimler, iş dünyası, spor kamuoyu, dernekler, bu alanda farkındalık oluşturacak kampanyalar düzenledi. Meselenin psikolojik, sosyolojik, kültürel yanına dikkat çeken çalışmalar yapıldı. Ama hepimizi derinden yaralayan olumsuz haberlerin geldiğini görmeye üzülerek devam ediyoruz. Kadınlarımızın bireysel özgürlüklerinin yanı sıra; siyasi ve sosyal alandaki etkilerinin artmış olmasına rağmen karşılaştığımız bu tablo ne kadar büyük bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu göstermekte" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kadına şiddeti asla normalleştirmeyeceğiz ve buna alışmayacağız

'BU SORUNA ASLA ALIŞMAYACAĞIZ'

Kadına yönelik şiddetin son bulması için gerekli çalışmalara devam ettiklerini, şiddeti asla normalleştirmeyeceklerini ifade eden Ersoy, "Sorun ne kadar büyük olursa olsun, bu sorunu çözmek ne kadar karmaşık gibi görünse de biz kadına yönelik şiddetin son bulması için elimizden gelen gayretin daha fazlasını yapmaya devam edeceğiz. Öncelikle şunu ifade etmek isterim ki bu soruna asla alışmayacağız. Kadına yönelik şiddeti asla normalleştirmeyeceğiz. Televizyon ekranlarında bu sorunla ilgili bir haberle karşılaştığımızda bunu sıradan bir olay olarak görmeyeceğiz. Unutulmamalıdır ki toplumsal yaşamı, insan onurunu, iyi bir yaşamı tehdit eden bir sorun karşısında en büyük tehlike onu normalleştirmektir. Bu soruna alışmaktır. İşte biz bu bakış açısını reddediyoruz. Kadına şiddeti asla normalleştirmeyeceğiz ve buna alışmayacağız" diye konuştu.

'VATANDAŞLARIMIZ HEM İZLİYOR HEM ŞİKAYET EDİYOR'

RTÜK Başkan Ebubekir Şahin de kadına yönelik şiddet konusunda sayısız program, çok sayıda yayın, pek çok haber ile farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını ve bu anlamda çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Dramatik yapımlar başta olmak üzere, birtakım haber bültenlerinde veya kuşak programlarında kadına yönelik şiddeti körükleyecek içeriklere rastladıklarını belirten Şahin, "Burada kuşak programlarına ayrı bir bahis açmak istiyorum. Çünkü vatandaşlarımız tarafından hem 444 1 178 RTÜK İletişim Merkezimize ve hem de CİMER'e (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) çok sayıda şikayet başvurusu yapılıyor. İzleyicilerin büyük bölümü bu tür programlardaki içeriklerden rahatsız. İlginç bir tezat da yok değil, vatandaşlarımız hem izliyor hem de şikayet ediyor" dedi.

Haberin Devamı

'MÜEYYİDE KONULARI GÜNDEME GELECEK'

Haber bültenlerine ilişkin de eleştirilerde bulunan Şahin, "Sabah kalktığımızda cinayet haberleriyle başlıyor, gece yarısına kadar cinayet ve şiddet içerikli haber programlarının yapılması, devamlı ülkemizde cinayetlerin, kadına yönelik şiddetin en üst noktada olduğunu gösteren haber programlarına tahammül etmemiz mümkün değildir. Bundan sonraki süreçte bu şekilde devam edenlere maalesef belirtmek istiyorum ki hiç sevmediğimiz müeyyide konuları gündeme gelecektir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'EN FAZLA RAHATSIZ OLUNAN GÖRÜNTÜ KADINA YÖNELİK ŞİDDET'

Her türlü hukuki ve ilkesel duruşun sergilenmesi gerektiğini ifade eden Şahin, "Açık kısım bırakmadan kadına yönelik şiddetle mücadele ediyoruz. RTÜK araştırması, çarpıcı gerçeği ortaya koydu. Üst Kurul tarafından gerçekleştirilen 'Televizyon Yayınlarında Şiddet Araştırması' kapsamında izleyicilerin yüzde 70'inin televizyon yayınlarında şiddete çok fazla yer verildiğini düşündüğü, ayrıca ekranlarda en fazla rahatsız olunan şiddet görüntüsünün yüzde 36,8 oranıyla kadına yönelik şiddet olduğu tespit edildi" dedi. Şahin, medyada kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin etik ilkelerini iyi bir şekilde takip edeceklerini kaydederek, bu kararların uygulanmasını temin için RTÜK izleme uzmanlarının 7/24 hizmet vereceğini de söyledi.