Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan peş peşe önemli kabuller! 'İsrail katliam dozunu artırdı'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan peş peşe önemli kabuller! 'İsrail katliam dozunu artırdı'

08.05.2024 - 18:03 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan peş peşe önemli kabuller gerçekleştirdi. Erdoğan, İsrail’in katliamın dozunu artırdığını, Ukrayna için savunulan ilke ve kuralların Gazze için de geçerli olması gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğandan peş peşe önemli kabuller İsrail katliam dozunu artırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Wirtu ve Etiyopya Dışişleri Bakanı Taye Atske Selassie ile görüştü. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki görüşme basına kapalı gerçekleşti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğandan peş peşe önemli kabuller İsrail katliam dozunu artırdı
Cumhurbaşkanı Erdoğandan peş peşe önemli kabuller İsrail katliam dozunu artırdı

POLONYA VE ROMANYA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya Dışişleri Bakanı ve Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Jacek Siewiera ile Romanya Cumhurbaşkanı Millî Güvenlik Danışmanı İon Oprişor'u kabul etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğandan peş peşe önemli kabuller İsrail katliam dozunu artırdı

"ÎSRAİL KATLİAM DOZUNU ARTIRDI"

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Polonya Milli Güvenlik Bürosu Başkanı, Devlet Bakanı Jacek Siewiera ve Romanya Cumhurbaşkanlığı Milli Güvenlik Danışmanı Ion Oprişor’u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti.

Görüşmede ülkeler arasındaki iş birliği ve dayanışmanın güçlendirilmesi, Ukrayna-Rusya ve İsrail-Filistin gerilimlerinde gelinen son aşama ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan; Türkiye’nin Ukrayna’ya yönelik yaklaşımının Polonya ve Romanya ile uyumlu olduğunu, Ukrayna-Rusya savaşında aradan geçen zamana rağmen barışın tesisi konusunda ilerleme sağlanamadığını, her iki tarafa onurlu çıkış yolu sunacak bir kapının açılması gerektiğini, Rusya’nın dahil edilmediği tek taraflı barış girişimlerinin başarı şansının zayıf olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’deki İsrail’in Filistin’e yönelik uyguladığı soykırımın bilançosunun ağır olduğunu, yaşananların güvenlik sınavı olduğu kadar bir insanlık imtihanı anlamına geldiğini, Hamas’ın ateşkesi kabul etmesine rağmen İsrail’in katliamın dozunu artırdığını, Ukrayna için savunulan ilke ve kuralların Gazze için de geçerli olması gerektiğini ifade etti.

NATO’nun Washington zirvesinden Türkiye’nin beklentileri olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan; bunların NATO içinde dayanışmanın eksiksiz sağlanması, müttefiklerin özellikle savunma yatırımı ve ticaretinde birbirlerine kısıtlama uygulamaması, NATO-Avrupa Birliği iş birliği bağlamında Türkiye’yi dışlama çabalarından vazgeçilmesi olduğunu belirtti.

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Seyfullah Hacımüftüoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç eşlik etti.

Haberin Devamı

'İSRAİL SAVAŞI BÖLGEYE YAYMAK İSTİYOR'

İletişim Başkanlığı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Başbakanı Asadov'un görüşmesine ilişkin detayları paylaştı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan paylaşımda, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov’u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Görüşmede Türkiye ve Azerbaycan ikili ilişkileri, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış görüşmeleri, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve bölgedeki son durum ile bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan; Azerbaycan’ın Ermenistan ile barış sürecinde kat edilen mesafenin memnuniyet verici olduğunu, 10 Mayıs’ta Almatı’da yapılacak görüşmeden de olumlu sonuç beklediğini, barış anlaşmasının bir an önce imzalanıp bölgenin özlediği istikrara kavuşması gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dışarıdan tek taraflı ve ön yargılı müdahalelerin bölgeyi jeopolitik çekişme alanına çevirmemesi için Türkiye ile Azerbaycan’ın yakın iş birliğine devam edeceğini, Türkiye’nin Can Azerbaycan’a desteğinin her alanda süreceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan; İsrail’in savaşı bölgeye yayma gayretinde olduğunu, Hamas’ın ateşkesi kabul etmesine rağmen İsrail’in saldırılara devam ettiğini, Gazze’deki sivillere insani yardım ulaştırılması için Türk Devletleri Teşkilatı’nın daha kapsamlı iş birliği yapabileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan’ı gelecek yıl Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na ev sahipliği yapacak olması nedeniyle tebrik etti ve hazırlıklar konusunda Türkiye’nin her türlü desteğe hazır olduğunu belirtti." ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğandan peş peşe önemli kabuller İsrail katliam dozunu artırdı