Mimarlık BAB Architects: “Broadcast Design milyonlarca insanı etkileyen çok disiplinli bir organizma...”

BAB Architects: “Broadcast Design milyonlarca insanı etkileyen çok disiplinli bir organizma...”

30.01.2023 - 02:28 | Son Güncellenme:

İstanbul merkezli kolektif mimari oluşum BAB Architects’in kurucuları İç Mimar Hüseyin Beş ve Mimar İrem Arıbaş ile ulusal ve uluslararası birçok TV, radyo ve Youtube stüdyosunun tasarım ve uygulamasını üstlendikleri “Broadcast Design” projeleri hakkında konuştuk.

BAB Architects: “Broadcast Design milyonlarca insanı etkileyen çok disiplinli bir organizma...”

Broadcast Design ne tür dinamiklerle işleyen, nasıl bir tasarım alanı?

Haberin Devamı

Bir yayın stüdyosunun bütünsel kurgusunu kapsayan Broadcast Design; mimari tasarımın, ışık tasarımının, akustik tasarımın ve grafik tasarımın belirli bir iş akışı içerisinde birlikte harmanlanmasından oluşuyor. Yayın yapılabilecek görsel öğelerin tasarımının ve mimarlığın yanısıra teknoloji, sinema, mekanik ve mekatronik gibi birçok farklı disiplinin bir arada kurgulanıyor.

Broadcast Design’ın teknolojik ve tasarımsal açıdan diğer mekan tipolojilerinden farlılıkları hangileri?

Bir TV stüdyosu çok sayıda teknik ekibin, haber merkezinin, onlarca insanın kamera arkasında harıl harıl çalıştığı, ancak sizin sakince evinizin konforunda anlatılanları dinlediğiniz bir pencereden iletişim kurduğunuz yerdir, yerlerin tümüdür. Dünyadaki en güçlü şeydir ekran ve arkada kurguladığınız yer sizin gücünüzü, sizi, izleyenlere verdiğiniz değeri temsil eder. Kimi zaman o kadar güçlü mesajlar verirsiniz ki milyonlarca insanı ilgilendirir. Marka kimliğine de bağlı olarak, TV yayını stüdyo tasarımı, izleyicileri uyandıracak ve onların ilgisini çekecek, ekrana toplayacak güçte, nitelikte olmalıdır. Bazen bu işin bir şov olduğunu unutsak da aslında yaptığımız iş bir şovun parçasıdır. Bu sebeple Broadcast Design çok önemli bir alandır ve çok disiplinli bir organizmadır. Bu organizma grafik, ışık ve mimari öğeleri içinde barındırır ve bu öğelerle oluşturulan konsept çerçevesinde doğru mesajı vermeyi hedefler.

Haberin Devamı

BAB Architects: “Broadcast Design milyonlarca insanı etkileyen çok disiplinli bir organizma...”

BAB Architects olarak Broadcast Design alanında ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Yayın ve marka tasarımı, hibrit kullanım alanları, haber odaları Broadcast Design portföyümüzü tanımlayan üç çalışma kategorisi. Her alanın farklı talepleri ve tasarım zorlukları bulunsa da aynı yaratıcı süreçleri ve aynı amaçlanan sonucu paylaşıyorlar. Marka ile son izleyici arasında bir kalite algısı oluşturmanın hedeflendiği Broadcast Design alanında bugüne kadar pek çok ulusal ve uluslararası projenin tasarım ve uygulama süreçlerini gerçekleştirdik. TRT'nin yurtiçi ve yurtdışı stüdyoları, DW (Deutsche Welle) Stüdyoları, QMC/ Katar Radyo Stüdyoları, Anadolu Ajansı Merkez Binası Çok Amaçlı Yayın Stüdyosu / AAtölye gibi stüdyolar bunlardan bazıları. Tasarlanan stüdyoların imalatlarını da kendi atölyelerimizde üretiyor ve yerinde uyguluyoruz. Örneğin, TRT World’ün Londra için tasarladığımız ve yerinde uygulamasını yaptığımız 3 farklı set tasarım (News, Nexus, RoundTable) konseptine sahip stüdyosu bizim için tasarım evresinde çok keyif aldığımız bir süreç oldu. Aynı zamanda en ufak planlamasına kadar Türkiye şantiye dinamiklerinden çok farklı çalışan yurtdışı işleyişinde bu tasarımı inşa etmek ve bu süreci ustaca yönetebilmek de bir o kadar verimli ve heyecanlı bir deneyimdi.

Haberin Devamı

BAB Architects: “Broadcast Design milyonlarca insanı etkileyen çok disiplinli bir organizma...”

Tasarımın farklı alanlarında da üretimleriniz bulunuyor mu?

Mimari çözüm gerektiren her konuda tasarım üretebiliyoruz, daha çok “fit-out” ofis tasarımları, televizyon dekorları, konferans salonları ve özel yalıtımlı-akustik zorunluluğu olan alanlarda uzmanlıklarımız bulunuyor. Bizce, mimari ve yapı alanındaki çözüm üretme fikri prensipte aynı. Bu sebeple mimarlığı ilgilendiren her alan bizim geliştirmek üzere sorumlu olduğumuz alandır. Farklı disiplinlerde ve farklı disiplinler ile birlikte çalışmakta hiç zorlanmıyoruz. Bu sayede geniş bir spektrumda hizmet verebiliyoruz. Her zaman önceliğimiz müşterimize-iş verenimize deneyimlerimiz ve hayal gücümüz ile değer katmak ve geriye bıraktığımız iş ile gurur duyabilmektir

Haberin Devamı

BAB Architects: “Broadcast Design milyonlarca insanı etkileyen çok disiplinli bir organizma...”