Ekonomi Petrolde ezber bozan tahmin! Akaryakıt fiyatları düşer mi? Ekonomist Belgin Maviş cevapladı

Petrolde ezber bozan tahmin! Akaryakıt fiyatları düşer mi? Ekonomist Belgin Maviş cevapladı

23.04.2024 - 07:25 | Son Güncellenme:

İran ile İsrail arasında yaşanan çatışmaların etkisiyle birlikte son bir haftalık zaman içerisinde petrol fiyatlarında sert kayıplar görülmeye başlandı. Peki petroldeki düşüş akaryakıt fiyatlarına yansır mı? Konuyla ilgili merak edilenleri uzman isim milliyet.com.tr’ye cevapladı. İşte detaylar...

Petrolde ezber bozan tahmin Akaryakıt fiyatları düşer mi Ekonomist Belgin Maviş cevapladı

Milliyet.com.tr/ Petrol fiyatları geçtiğimiz haftadan bu yana sert düşüşlere sahne oluyor. Brent petrol geçen haftanın ilk işlem gününde 90 doların üzerinde seyrederken, bu hafta 85 dolar seviyelerini gördü. İran’ın İsrail’e yönelik saldırı girişimi öncesine göre fiyatlarda yüzde 7’ye yakın kayıp yaşandı. Peki petrolde sert hareketin nedenleri ne? Petrol fiyatlarındaki gerileme yurt içinde akaryakıt fiyatlarını nasıl etkiler?

Haberin Devamı

Konuyla ilgili merak edilenleri BLG Finansal Danışmanlık ve Kurucu Ortağı Belgin Maviş, milliyet.com.tr’ye anlattı. Maviş konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Son günlerde Orta Doğu’da İran ile İsrail arasında yaklaşık 1100 km mesafeden drone atışları, füze atışları yapıldığını gördük. Gerilimin dozunun arttığı bir dönemi yaşıyoruz. Piyasalar tabi ki bu gelişmeleri takip ediyor ancak her iki ülkenin de direkt temasa girmesinin önündeki engel kuşkusuz ABD’dir.

‘ABD’DEN İSRAİL’E UYARI GELDİ’

ABD ise içeride yaklaşan seçimlerden ötürü Orta Doğu’daki bu gelişmelere, oradaki bir karışıklığa müdahale edememe ihtimalini göze alınamıyor. Geçen hafta İsrail’in gerilimin dozunu artıran açıklamalarına karşılık ABD’den bir uyarı geldi.

Haberin Devamı

İŞTE PETROLDEKİ SERT KAYBIN NEDENİ?

Gelelim bunun altın ve petrol tarafındaki hareketlerine. Brent petrol yıla 82.57 dolar seviyesinden başlamıştı, 90 dolarların üzerinde bir yükseliş görmüştük. Bunun başlıca sebebi, büyük petrol üreten ülkelerin gerilime dahil olmamasıdır. Bu nedenle petrol tarafında arz yönlü hareketten dolayı yükselen fiyatlarda düşüş başladı.

‘AGRESİF YÜKSELİŞ GÖRME İHTİMALİMİZ YOK’

Ortalamada 82 dolar seviyesi brent petrol tarafında olması gereken seviyedir. Dolayısıyla İsrail-İran geriliminde büyük petrol üreten ülkeler olaya dahil olmadıkça agresif yükselişler görme ihtimalimiz çok yok.

Petrol fiyatlarındaki düşüşte ABD tipi petrolün piyasaya gelmesi ve bazı ülkelerin petrol ihraç miktarlarını artırmalarının etkisinin olduğunu da söylemekte fayda var.

‘DİĞER PETROL ÜRETEN ÜLKELER DE FİYATLARI KIRDI’

Yüzde 7’lik değer kaybında bu durumu fırsat bilen diğer petrol üreten ülkelerin fiyatı düşürerek özellikle büyük piyasalarda rekabet gücünü artırmalarının da etkili olduğunu söyleyebiliriz.

AKARYAKIT FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Petrol fiyatları pazartesi günü 85 dolar seviyesine gerilemişti. Bu bağlamda 85 doların altına geri çekilmede içeride de kısa süreli motorin ve benzin fiyatlamasında kuruş bazında geri çekilmeler görebiliriz. Bu kalıcı olmayacaktır. Petrol fiyatlarındaki düşüş içeride akaryakıt fiyatlarını sınırlı etkileyecektir. Bu kuruş bazında zaman zaman fiyatlamalara yansıyacaktır.

Haberin Devamı

PETROLDE AŞAĞI TREND DEVAM EDER Mİ?

Evet, devam eder ancak büyük petrol üreticileri ve S. Arabistan’ın son derece sessiz kaldığını hatırlatalım. İran ve İsrail liderlerinin kendi ülkelerine yönelik gövde gösterisinde olduğu görüşü piyasalarda hakim. Dolayısıyla petrol fiyatlamalarında 85 doların altına sarkmalarda 85-82 dolar bandında hareketleri görme ihtimalimizin arttığını hatırlatalım.”