Ekonomi ‘Hamsiye kota’ geliyor

‘Hamsiye kota’ geliyor

02.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Son yıllarda miktar olarak beklentileri karşılayamayan ve boyu küçülen hamsiyi gelecek nesillere aktarmak için Tarım ve Orman Bakanlığı ile balıkçılar harekete geçti.

‘Hamsiye kota’ geliyor

MELTEM GÜNEŞ Ankara - Sürdürülebilirliğin ve fiyat istikrarının sağlanması amacıyla hamsi avına kota getirilmesine yönelik çalışmalara başlandı. 

Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı önceki gün, ticari balıkçılığın 4 yıllık yol haritasını belirleyecek yeni tebliğin hazırlıkları için balıkçılarla bir araya geldi. Yaklaşık 6 saat süren istişare toplantısına katılan Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya, verimli geçtiğini söylediği toplantıya ilişkin Milliyet’e değerlendirmelerde bulundu. 

İstavrite de lazım 

Hamsiye kota gelmesi için çalışmaların başladığını aktaran Özkaya, “Sürdürülebilirliğin ve fiyat istikrarının sağlanabilmesi için yapılması gereken kota. Çünkü arz talep dengelenir. Vatandaş bugün aldığı balığı yarın da hemen hemen aynı fiyata alacağını bilir” dedi. Özkaya, istavrite de kota gerektiğini dile getirdi. 

Haberin Devamı

Özkaya, mavi yüzgeçli orkinos avcılığı yapacak gemilerin ayrılmasının da konuşulduğunu söyleyerek, “Örneğin 100 tekne ayrıldı, bu tekneler başka balıkçılık yapamayacak ve kendini orkinosa odaklayacak. Stoklar üzerinde bunların baskısı azalacak. Orkinosa gidenler 35 metrenin üzerinde olduğu için çok büyük av baskısı oluşturuyor böylece bunlar olmayacak” dedi. 

Sezon değişir mi?

Özkaya, 1 Eylül-15 Nisan olan av sezonunun iklim şartlarına göre değiştirilmesinin gündeme geldiğini aktardı. Toplantıda iklim değişikliğinden dolayı balığın göç yollarının, su sıcaklıklarının değiştiği, erken avlamanın bir faydası olmadığının anlatıldığını söyleyen Özkaya, “Sezon tarihi için Bilim Kurulu’ndan 1 Ekim çıkabilir” görüşünü dile getirdi.