Dünya Ukrayna uzun menzille vuracak

Ukrayna uzun menzille vuracak

26.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin uzun menzilli ATACMS’ları gizlice Ukrayna’ya gönderdiği ve etkin biçimde kullanıldığı ortaya çıktı. 300 kilometre menzilli füzelerin sahada durumu nasıl değiştireceği merak konusu

Ukrayna uzun menzille vuracak

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş devam ederken, son dönemde cephede zor günler geçiren Ukrayna ordusu, ABD’den gelecek yardımı dört gözle bekliyor. Bununla birlikte ABD’nin daha önce gizli biçimde Ukrayna’ya gönderdiği uzun menzilli füzelerin, ilk kez Kırım’da kullanıldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden’ın geçen ay onayladığı 300 milyon dolarlık yardım paketinin bir parçası olan ve bu ay Ukrayna’ya gönderilen füzelerin, ilk kez işgal altındaki Kırım’da Rus askeri hedeflerine yönelik bir saldırıda kullanıldığı belirtiliyor. Füzelerin ayrıca, işgal altındaki liman kenti Berdyansk’taki Rus birliklerin karşı da kullanıldığı iddia edildi. Ukrayna’nın operasyonlarının tehlikeye girmemesi adına bu durumun açıklanmadığı öğrenildi.

KREMLİN RAHATSIZ

Sessizce gönderilen füzelerin ATACMS’ın uzun menzilli türevi olduğu belirtiliyor. ABD daha önce de orta menzilli taktik füze sistemleri göndermiş, ancak kısmen ABD’nin askeri hazırlığı konusunda bilgi sızması kaygıları nedeniyle daha güçlü silahlar göndermekte isteksiz davranılmıştı. 300 kilometre menzili olan füzelerin gönderiminin devam edeceği belirtilirken, sahada nasıl bir etki gösterecekleri ise merakla bekleniyor. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan konuyla ilgili, “Bir fark yaratacaklar, ancak daha önce de söylediğim gibi sihirli değnek değiller” dedi.

Haberin Devamı

Kremlin ise gelişmelerden rahatsız. Zaten ABD Kongresinden 61 milyar dolarlık yardım tasarısının geçmesinden dolayı oldukça rahatsız olan Rus yönetimi, Kiev’e gizlice ATACMS füzeleri gönderilmesine tepki gösterdi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, konuya ilişkin açıklamasında “ABD bu çatışmaya doğrudan müdahil oldu. Tedarik ettikleri silah sistemlerinin menzilini artırma yoluna gidiyorlar. Bu, özel askeri harekatın sonucu üzerinde önemli bir değişikliğe yol açmayacak” dedi.

‘KORKMASI GEREKEN PUTİN RUSYA’SI’

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, “Bir çatışmadan korkması gereken biz (Batı) değil, tam tersi Vladimir Putin Rusya’sıdır” dedi. Sikorski, “Rusya’nın İttifak üyelerinden herhangi birine saldırmasının Moskova’nın kaçınılmaz yenilgisiyle sonuçlanacağını göstermek için bunu hatırlatmakta fayda var” ifadelerini kullandı. Öte yandan NATO Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Darryl Williams, İttifak’a üye ülkelerin ilkbaharda Avrupa’da başladığı tatbikatların Rusya’ya karşı olduğunu ilk kez resmi olarak kamuoyuyla paylaştı. Williams, geçmişte bu tür manevralarda ‘düşmanın adının’ açıklanmadığını, ancak bu kez bunu ilan ettiklerini belirtti.

Haberin Devamı

UZAYDA NÜKLEER KULLANIMI YASAĞINI RUSYA VETO ETTİ

Rusya, uzayın barışçıl kullanımını sağlamayı ve uzaya nükleer ve kitle imha silahlarının yerleştirilmesini engellemeyi hedefleyen karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi’nde veto etti. ABD ile Japonya tarafından sunulan ve Türkiye tarafından da desteklenen uzayın barışçıl kullanımına ilişkin tasarı için yapılan nihai oylamada Rusya veto hakkını kullanırken, Çin ise çekimser kaldı. 13 üye ise lehte oy kullandı. Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzia, karar tasarısının ‘kısıtlı ve siyasi’ olduğunu ifade etti, tüm silahları kapsaması gerektiğini belirtti.