Dünya Mars'ta 'örümcekler' görüldü! Uzay aracı yakaladı, eşi benzeri yok

Mars'ta 'örümcekler' görüldü! Uzay aracı yakaladı, eşi benzeri yok

26.04.2024 - 14:31 | Son Güncellenme:

Avrupa Uzay Ajansı'na ait uzay aracı tarafından 'Kızıl Gezegen'de yakalanan görüntüler nefes kesti. Uzmanlar, 'eşi benzeri olmayan' fenomenin ne olduğuna dair açıklama getirdi.

Marsta örümcekler görüldü Uzay aracı yakaladı, eşi benzeri yok

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Mars'ta ilkbaharda güneşin geri dönmesiyle gezegenin yüzeyinde 'dolaşan örümceklere' benzetilen benzersiz bir fenomen tespit etti.

Haberin Devamı

HER ŞEY GÜNEŞ IŞIĞININ DÜŞMESİYLE BAŞLIYOR

ESA bir basın bülteninde, Mars Ekspres isimli uzay uzay araştırma misyonları çerçevesinde yörünge araçlarından birinin, gezegenin kış aylarında biriken karbondioksitin üzerine güneş ışığı düşmesiyle oluşmaya başlayan, küçük, koyu renkli fenomenlerin 'örümceğe' benzeyen görüntülerini yakaladığını söyledi.

ESA, ışığın, birikintilerin dibindeki karbondioksit buzunun gaza dönüşmesine sebep olduğunu, nihai olarak buzun içinden patladığını ve yüzeye yerleşmeden önce patlamalarla tozun dışarı fırladığını açıkladı.

Marsta örümcekler görüldü Uzay aracı yakaladı, eşi benzeri yok

Ortaya çıkan örümcek benzeri noktalar uzaydan küçük görünse de aslında oldukça büyükler. ESA, küçük olanların 44 metre olduğunu, en büyüklerinin ise 804 metreye kadar bir genişliğe sahip olabileceğini kaydetti. ESA, bu büyük noktaların altında, örümceğimsi görüntünün karbondioksit buzunun altına kazındığını da ekledi.

Haberin Devamı

Örümcek görünümü, daha önce 2016 yılında fırlatılan ve geçmiş yaşam belirtileri ihtimalini araştırmak üzere Kızıl Gezegen Mars'ı inceleyen 'ExoMars Trace Gas Orbiter' tarafından da gözlemlendi.

'MARS'IN İNKA ŞEHRİ'NİN ETEKLERİNDE GÖRÜLÜYOR

Yörünge aracı tarafından yakalanan karanlık noktaların çoğunluğu, antik bir medeniyet olan İnka harabelerini anımsatan 'doğrusal, neredeyse geometrik görünümü' sebebiyle Mars'ın 'İnka Şehri' olarak adlandırılan bir kısmının eteklerinde görünüyor. 1972 yılında bir NASA araştırması tarafından keşfedilen bölge aynı zamanda 'Angustus Labyrinthus' ismiyle de biliniyor.

Marsta örümcekler görüldü Uzay aracı yakaladı, eşi benzeri yok

ESA, bölgenin nasıl oluştuğunun net olmadığını belirtiyor. Tahminler arasında, zamanla taşa dönüşen kum tepeleri ve magma veya kum gibi materyallerin kayaların içinden sızması yer alıyor.

NASA'ya göre, Mars şu anda 'bahar benzeri' bir hava yaşıyor. NASA'nın Curiosity Rover adlı keşif aracı gezegendeki sıcak havanın tadını çıkarıyor, ajans bir basın bülteninde çevresel izleme ve Mars'ın Gale Krateri'ni keşfetme üzerinde çalıştığını bildirdi.

Yazarlar