Dünya Kilo probleminin sırrı ‘gen’lerde... ‘Takviye gıda’ dört can aldı

Kilo probleminin sırrı ‘gen’lerde... ‘Takviye gıda’ dört can aldı

29.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Araştırmaya göre, genetik olarak kilo almaya elverişli kişilerin, genleri açısından obeziteye yatkın olmayan insanlara kıyasla yüzde 73 oranında daha fazla spor yapması gerekiyor.

Kilo probleminin sırrı ‘gen’lerde... ‘Takviye gıda’ dört can aldı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - “Arkadaşımla aynı diyeti uyguluyoruz, aynı şekilde düzenli spor yapıyoruz ama ben onun gibi kolay kilo veremiyorum” diye şikayet edenlerin akıllarına genleri gelmeyebilir. Ama yeni bir araştırma kilo verme açısından “genlerin de adaletsiz olduğunu” ortaya çıkardı. Bu araştırmayı, ABD’nin Tennessee eyaletindeki Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nden uzmanlar yaptı. Araştırmada, “obezite genleri”ne sahip kişilerin, genetik yatkınlığı olmayanlarla aynı miktarda kilo kaybedebilmek için yüzde 73 oranında daha fazla spor yapması gerektiği ortaya konuldu. 

Haberin Devamı

Araştırmacılar, genetik olarak obezite riski yüksek olan kişilerin, kilo kaybedebilmek için günde ortalama 15 bin adım atmak zorunda olduğunu söyledi. Buna karşın kilo alma açısından genetik riski düşük kişilerin günde ortalama 5 bin adım atmasının yeterli olduğu bildirildi. Orta derecede obezite riski taşıyanların, riski düşük olanlara kıyasla yüzde 41 daha fazla adım atmak zorunda olduğu belirtildi. Araştırmanın, fiziksel aktivitede genetik yapı farklılıklarını vurgulayan ilk çalışma olduğu ifade edildi.

‘TAKVİYE GIDA’ DÖRT CAN ALDI

Japonya’da takviye diyet gıdası “beni-koji” tüketimi nedeniyle ölenlerin sayısı 4’e yükseldi. Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamada, beni koji adlı takviye diyet gıdasının kırmızı pirinç mayası içerdiği, ölen kişilerin böbrek rahatsızlığı semptomları gösterdiği ve ölenlerden birinin ürünü 2021, diğerinin ise 2022 yılından beri kullandığı belirtildi. Firma, beni-koji tüketen 100’ü aşkın kişinin hastaneye kaldırılması üzerine ürünlerini piyasadan toplamaya karar vermişti.